Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Pierogi ruskie z boczkiem i cebulką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jak z obiadu zostają mi ziemniaki, to na następny dzień, robię pierogi ruskie. Bardzo lubimy te pierożki, są przepyszne.

Pierogi ruskie z boczkiem i cebulką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi ruskie z boczkiem i cebulką

Farsz :

Ciasto na pierogi :

  • woda gorąca - 1 i 1/4 szkl
  • mąka - 4 szkl
  • sól - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie z boczkiem i cebulką
Farsz:

Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać zmielony biały ser i cebulkę. Wymieszać składniki z solą i pieprzem.

Ciasto na pierogi:

Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wrzącą wodę, dokładnie wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Rozwałkować ciasto na placek, foremką wykrawać koła, nakładać farsz, dobrze zlepiać.

Gotować we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia na wierzch ok.3 minut. Ugotowane pierogi wybierać łyżką cedzakową, na talerze. Podawać okraszone boczkiem z cebulką.
Pierogi ruskie z boczkiem i cebulką
Ziemniaki ugotowane zostały przeciśnięte przez praskę razem z serem
Pierogi ruskie z boczkiem i cebulką
Cebulka została pokrojona i zeszklona na maśle dodana do farszu
Pierogi ruskie z boczkiem i cebulką
Z przygotowanych składników zagnieciono ciasto rozwałkowano i wycięto krążki foremką
Pierogi ruskie z boczkiem i cebulką
Na każdy krążek ciasta nałożono farsz i dobrze zlepiono pierogi