Sposób przygotowania:
Rustykalna tarta z rabarbarem i różąETAP 1
Składniki ciasta wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Gotowe ciasto wstawiamy na około 1 godzinę do chłodu (lodówki).
ETAP 2
Między czasie rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 cm kawałki. Pokrojony umieszczamy w misce i zasypujemy łyżką cukru, by puścił sok.
ETAP 3
Gotowe, schłodzone ciasto wykładamy na stolnice i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm.
ETAP 4
Środek ciasta smarujemy konfiturą różaną, pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines.
ETAP 5
Rabarbar łączymy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na różę.
Pozostawione brzegi zawijamy do środka delikatnie dociskając. Zawinięte brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-45 minut w 180°C.
Gotowe ciasto studzimy, a przed podaniem oprószamy owoce delikatnie cukrem pudrem.