jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Rustykalna tarta z rabarbarem i różą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Tarta wychodzi przepyszna!!! Owocowe ciasta mają w sobie coś niezwykłego, dlatego często je piekę. Nie dość, że robi się je szybko i prosto to smakują pierwszorzędnie !

Rustykalna tarta z rabarbarem i różą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rustykalna tarta z rabarbarem i różą

CIASTO:

  • 250 gram mąki,
  • 150 gram masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 70 gram cukru pudru,
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 400 gram rabarbaru (4-5 łodyg),
  • 1 łyżka cukru do rabarbaru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej do rabarbaru,
  • 3-4 łyżki konfitury różanej (u mnie domowej roboty i taką polecam),
  • jajko do posmarowania brzegów ciasta,
  • ok 1 łyżka cukru trzcinowego do posypania brzegów,
  • cukier puder do posypania tarty przed podaniem

Sposób przygotowania:

Rustykalna tarta z rabarbarem i różą

ETAP 1

Rustykalna tarta z rabarbarem i różą
Przygotowane składniki ciasta zagniatamy

Składniki ciasta wykładamy na stolnicę i zagniatamy. Gotowe ciasto wstawiamy na około 1 godzinę do chłodu (lodówki).

ETAP 2

Rustykalna tarta z rabarbarem i różą
Pokrojony rabarbar łączymy z cukrem

Między czasie rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 cm kawałki. Pokrojony umieszczamy w misce i zasypujemy łyżką cukru, by puścił sok.

ETAP 3

Rustykalna tarta z rabarbarem i różą
Ciasto wałkujemy-możemy pomuc sobie dnem od tortownicy w celu określenie średnicy

Gotowe, schłodzone ciasto wykładamy na stolnice i wałkujemy na okrąg o średnicy około 40 cm.

ETAP 4

Rustykalna tarta z rabarbarem i różą
Konfiturą smarujemy środek ciasta

Środek ciasta smarujemy konfiturą różaną, pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines.

ETAP 5

Rustykalna tarta z rabarbarem i różą
Zawinięte i posmarowane brzegi ciasta zawijamy ku górze

Rabarbar łączymy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na różę.
Pozostawione brzegi zawijamy do środka delikatnie dociskając. Zawinięte brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40-45 minut w 180°C.
Gotowe ciasto studzimy, a przed podaniem oprószamy owoce delikatnie cukrem pudrem.


Tagi:

tarta