Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Tarta z rabarbarem bezą i płatkami migdałowymi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Sezon na rabarbar uważam za rozpoczęty !!! Wczoraj ujrzałam go na straganie i od razu musiałam go mieć, dzięki temu dzisiaj mamy wspaniały deser.

Tarta z rabarbarem bezą i płatkami migdałowymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z rabarbarem bezą i płatkami migdałowymi

 

  • ciasto:
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • 1 ½ łyżki jogurtu greckiego

 

 

  • dodatkowo:
  • 450 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:

Tarta z rabarbarem bezą i płatkami migdałowymi
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i jajko i rozcieramy do uzyskania kaszki. Dodajemy jajka, cukier oraz jogurt i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty i pieczemy w 170 stopniach w nagrzanym piekarniku przez 15 minut (ostatnie 2-3 minuty włączyłam termoobieg). Ciasto wyciągamy do lekkiego przestudzenia.Rabarbar obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.Na przestudzony spód nakładamy rabarbar, następnie ubite białka, całość oprószamy płatkami migdałowymi. Pieczemy w nagrzanym o 170 stopni piekarniku przez około 30-40 minut.Ja po 15 minutach przykryłam z góry tartę papierem do pieczenia by płatki się nie spaliły.
Tarta z rabarbarem bezą i płatkami migdałowymi
Etap 1 gotowy - zarumieniony spód tarty
Tarta z rabarbarem bezą i płatkami migdałowymi
Etap 2 na spód wykąłdamy rabarbar wymieszanyz cukrem
Tarta z rabarbarem bezą i płatkami migdałowymi
Etap 3 na rabarbar nakłądamy ubite białka
Tarta z rabarbarem bezą i płatkami migdałowymi
Etap 4 wierzch posypujemy płatkami migdałowymi