Sposób przygotowania:
Tarta z rabarbarem bezą i płatkami migdałowymi
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i jajko i rozcieramy do uzyskania kaszki. Dodajemy jajka, cukier oraz jogurt i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty i pieczemy w 170 stopniach w nagrzanym piekarniku przez 15 minut (ostatnie 2-3 minuty włączyłam termoobieg). Ciasto wyciągamy do lekkiego przestudzenia.Rabarbar obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.Na przestudzony spód nakładamy rabarbar, następnie ubite białka, całość oprószamy płatkami migdałowymi. Pieczemy w nagrzanym o 170 stopni piekarniku przez około 30-40 minut.Ja po 15 minutach przykryłam z góry tartę papierem do pieczenia by płatki się nie spaliły.
kasnaj