bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta z rabarbarem i owocami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

dzisiaj ciag dalszy kuchenych przygód z rabarbarem w roli głownej

Tarta z rabarbarem i owocami

Składniki:

Tarta z rabarbarem i owocami

 

  • Ciasto kruche:
  • 200 g mąki
  • 120 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko,
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 3 laski rabarbaru
  • opakowanie mrozonych owoców tzw. mieszanka deserowa (truskawki porzeczki wisnie)
  • 3 łyzki cukru
  • bydyń waniliowy (niesłodzony)
  • 500ml mleka
  • 2 łyzki cukru
  • troche mąki
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Tarta z rabarbarem i owocami
Mąkę połaczyc z masłem, rozdrobnic, dodac pozostałe skladniki razem zagniesc w ciasto, zawinac w folie spozywcza i na 1h do lodówki. po wyjęciu odciac kawałek, pozostałą duzą czescią wylepic dno i boki formy wysmarowanej wczesniej maslem. Wstawic na 10 minut do piekarnika w 180st. Małą czesc ciasta rozwałkowałam i pociełam na długie paski.Rabarbar pociac na kawałeczki, zasypac 3 łyzkami cukru i odstawic na min 1h zeby puscił sok. Sok odlac. mieszanke owocowa rozmrozic, odsaczyc na sitku. Budyń ugotować z 500ml mleka wg wskazan na opakowaniu. Lekko przestudzić. Na podpieczone ciasto wylozyc budyn, na to owoce (meiszanke lekko oproszyłam maka zeby owoce rozmrozone nie pusciły za duzo soku do budyniu), na to rabarbar i przykrylam paseczkami z ciasta. Do piekarnika na 20 minut.Po wystudzeniu posypac cukrem pudrem. Pyszne rzeskie ciasto