alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Tarta z rabarbarem i kokosową bezą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Jedna z lepszych tart jakie jadłam. Słodkie ciasto i beza przełamana kwaśnym smakiem rabarbaru, pycha.

Tarta z rabarbarem i kokosową bezą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta z rabarbarem i kokosową bezą

 

  • 200 g mąki krupczatki
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • sól szczypta
  • 500 g rabarbaru czerwonego
  • 4 łyżki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 300 ml mleka
  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 100 g kokosu

Sposób przygotowania:

Tarta z rabarbarem i kokosową bezą
Mąki przesiać dodać cukier, cukier waniliowy, sól, zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie pokroić rabarbar i zasypać cukrem. Ugotować budyń w zmniejszonej ilości mleka. Do gorącego budyniu dodać pokrojony rabarbar. Jeśli jest dużo soku odlać. Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarować margaryną, wyłożyć ciastem, spód nakłuć widelcem i wylać gorący budyń z rabarbarem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i zapiekać 25 minut. Wyjąć i na górę wyłożyć bezę kokosową. Ponownie włożyć do piekarnika i zapiekać kolejne 25 minut. Beza kokosowa: białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować do rozpuszczenia się cukru. Wsypać kokos i wymieszać łyżką.
Tarta z rabarbarem i kokosową bezą
ciasto schłodzić wyłożyć w formie i nakłuć widelcem
Tarta z rabarbarem i kokosową bezą
budyń ugotować do gorącego dodać pokrojony rabarbar i wyłożyć na ciasto
Tarta z rabarbarem i kokosową bezą
ciasto z rabarbarem i budyniem zapiec wyjąć i wyłożyć bezę
Tarta z rabarbarem i kokosową bezą
bezę kokosową równomiernie rozprowadzić i ponownie zapiec

Tagi:

tarta