Sposób przygotowania:
Rustykalna tarta z czarną rzepą
Mąkę przesiałam, wymieszałam z solą, wysiekałam z zimnym masłem, dodałam śmietanę, sok z cytryny, odrobinę zimnej wody i szybko zagniotłam ciasto. Zawinęłam je w torebkę foliową i włożyłam na godzinę do lodówki. Rzepę i pietruszkę dokładnie wyszorowałam, ułożyłam w brytfance na papierze do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termo obiegiem, na 40 minut. Troszkę przestudziłam, obrałam ze skóry i pokroiłam w dość cienkie plasterki. Cukinię umyłam, osuszyłam, pokroiłam w plasterki. Oliwę wymieszałam z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Ser ricotta wymieszałam ze startym parmezanem. Ciasto wyjęłam z lodówki, położyłam na kawałku papieru do pieczenia, obsypując z wierzchu mąką rozwałkowałam placek o średnicy 30 cm. Papier razem z ciastem przeniosłam na trójboczną blachę do pieczenia. Placek posmarowałam wymieszanymi serami, zostawiając dookoła wolny pasek o szerokości ok. 5 cm. Delikatnie posypałam solą i pieprzem. Na serze rozłożyłam plasterki warzyw, posypałam je solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Brzegi ciasta zawinęłam do środka, przykrywając część nadzienia, posmarowałam je roztrzepanym żółtkiem. Nadzienie polałam oliwą wymieszaną z czosnkiem. Piekłam 30 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem. Przed podaniem posypałam świeżymi gałązkami oregano. ***Moja uwaga – o ile pietruszce ten czas pieczenia w zupełności wystarczył, o tyle rzepa była dość twarda. Danie bardzo nam smakowało i na pewno niejednokrotnie je powtórzę, ale nauczona doświadczeniem, zamiast piec, warzywa najpierw obiorę i pokroję, a następnie obgotuję. ***Tarta inspirowana przepisem z programu „Pytanie na śniadanie”
reanja
monikaT83
zbysiowa
edytaha
Reniu, ja trafiłam na dorodną w markecie, więc kupiłam kilka sztuk i teraz się nią objadam :)
edytaha
Ciekawe Monisiu, ale i bardzo smaczne :) Nawet nie przypuszczałam, że pieczony korzeń pietruszki jest tak pyszny! :)
edytaha
Myślę, że tak Madziu :)