edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Rustykalna tarta z czarną rzepą

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Tarta z pieczonymi rzepą i pietruszką, z cukinią, serem ricotta i grana padano – moja nowa wielka miłość :)

Rustykalna tarta z czarną rzepą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rustykalna tarta z czarną rzepą

 

  • CIASTO:
  • 1 i 1/3 szklanki mąki typ 650 + odrobina do posypania przy wałkowaniu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 12 dag zimnego masła
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • ewentualnie 1-2 łyżki bardzo zimnej wody – gdyby ciasto nie chciało się zagnieść
  • żółtko do posmarowania przed pieczeniem
  • NADZIENIE:
  • 1 czarna rzepa
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 młoda cukinia
  • 12,5 dag sera ricotta
  • kopiasta łyżka utartego grana padano
  • łyżka oliwy z oliwek extra vergine
  • duży ząbek czosnku
  • suszony tymianek
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • świeże oregano do posypania

 

Sposób przygotowania:

Rustykalna tarta z czarną rzepą
Mąkę przesiałam, wymieszałam z solą, wysiekałam z zimnym masłem, dodałam śmietanę, sok z cytryny, odrobinę zimnej wody i szybko zagniotłam ciasto. Zawinęłam je w torebkę foliową i włożyłam na godzinę do lodówki. Rzepę i pietruszkę dokładnie wyszorowałam, ułożyłam w brytfance na papierze do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termo obiegiem, na 40 minut. Troszkę przestudziłam, obrałam ze skóry i pokroiłam w dość cienkie plasterki. Cukinię umyłam, osuszyłam, pokroiłam w plasterki. Oliwę wymieszałam z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Ser ricotta wymieszałam ze startym parmezanem. Ciasto wyjęłam z lodówki, położyłam na kawałku papieru do pieczenia, obsypując z wierzchu mąką rozwałkowałam placek o średnicy 30 cm. Papier razem z ciastem przeniosłam na trójboczną blachę do pieczenia. Placek posmarowałam wymieszanymi serami, zostawiając dookoła wolny pasek o szerokości ok. 5 cm. Delikatnie posypałam solą i pieprzem. Na serze rozłożyłam plasterki warzyw, posypałam je solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Brzegi ciasta zawinęłam do środka, przykrywając część nadzienia, posmarowałam je roztrzepanym żółtkiem. Nadzienie polałam oliwą wymieszaną z czosnkiem. Piekłam 30 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem. Przed podaniem posypałam świeżymi gałązkami oregano. ***Moja uwaga – o ile pietruszce ten czas pieczenia w zupełności wystarczył, o tyle rzepa była dość twarda. Danie bardzo nam smakowało i na pewno niejednokrotnie je powtórzę, ale nauczona doświadczeniem, zamiast piec, warzywa najpierw obiorę i pokroję, a następnie obgotuję. ***Tarta inspirowana przepisem z programu „Pytanie na śniadanie”
Rustykalna tarta z czarną rzepą
Warzywa przygotowane do obłożenia tarty.
Rustykalna tarta z czarną rzepą
Ser ricotta wymieszałam ze startym grana padano.
Rustykalna tarta z czarną rzepą
Ciasto rozwałkowałam na placek i posmarowałam wymieszanymi serami.
Rustykalna tarta z czarną rzepą
Brzegi ciasta zawinęłam do środka i posmarowałam żółtkiem.