Książka Kucharska: Smaki Japonii

Ryba marynowana w sosie ponzu/pondzu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Przepis obalający mity o japońskiej marynacie do ryb surowych

Ryba marynowana w sosie ponzu/pondzu

Składniki:

Ryba marynowana w sosie ponzu/pondzu

 

  • sos ponzu:
  • 1/2 szklanka soku z cytryny lub limonki lub juzu
  • 1/3 szklanki octu
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki mirin
  • 5g kastuobuszi lub 1/2 łyżeczki daszi w proszku
  • 2 cm konbu

 

  • 200g ryby surowej w tym wypadku makreli
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Ryba marynowana w sosie ponzu/pondzu
W tym wypadku danie podane jest na poszatkowanej rzodkwi-daikon.Rybę pokrojoną w cienkie plastry polewamy ponzu ,posypujemy szczypiorkiem ,polewamy sokiem z imbiru lub utartym imbirem. Sos ponzu: łączymy wszystkie składniki i odstawiamy na kilka godzin do nasiąknięcia.Sos taki może stać miesiącami w lodówce.

Tagi:

ryba ryby sosy