Sposób przygotowania:
Ryba opiekana w occie
Najpierw filety rybne po rozmrożeniu dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem, obtaczam w mące i smażę na głębokim, rozgrzanym tłuszczu (oleju). Wodę wlewam go garnka, doprowadzam do zagotowania z octem, solą, cukrem, gorczycą, zielem angielskim i liściem laurowym. Cebulę obieram i kroję w cienkie piórka. Dodaję cebulę do wrzącej wody i doprowadzam do zagotowania. Zostawiam do ostudzenia. Zalewę odcedzam od cebuli i przypraw, które pozostawiam w miseczce. W słoikach układam część usmażonych ryb, na to wykładam część przypraw z cebulą i zalewam jedną częścią wody. Czynności powtarzam aż do wyczerpania składników. Słoiki zakręcam szczelnie i wkładam do lodówki. Po kilku dniach ryba jest już odpowiednio zamarynowana.