MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Ryba pieczona w ziołach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczona ryba w ziołach z żółtym ryżem. Prosta i dietetyczna.

Ryba pieczona w ziołach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryba pieczona w ziołach

 

Sposób przygotowania:

Ryba pieczona w ziołach
Kawałek fileta z ulubionej ryby mosrskiej ( ja użyłam suma afrykańskiego ) myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kładziemy rybę na folii aluminiowej, robimy zakładkę z brzegów, żeby nie wyciekał sos spod ryby w trakcie pieczenia. Rybę skrapiamy wyciśniętym sokiem z ćwiartki cytryny. Następnie rybę posypyjemy szczyptą warzywka, świeżo zmielonym różowym pieprzem i startą skórką z cytryny. Rybę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut. Tymczasem zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i wrzucamy porcję ryżu. Dodajemy do niego kurkumę, która nada mu przyjemną żółtą barwę. Ugotowany ryż odcedzamy i przekładamy na talerz. Przygotowujemy naszą ulubioną sórówkę i wykładamy obok ryżu. Dodajemy upieczoną rybę i podlewamy wszystko łyżką sosu spod pieczenia.
Ryba pieczona w ziołach
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy ziołami
Ryba pieczona w ziołach
Gotujemy ryż dodając szczyptę soli i kurkumę
Ryba pieczona w ziołach
Przygotowujemy naszą ulubioną surówkę i wykładamy obok ryżu