Sposób przygotowania:
Ryba pieczona w ziołach
Kawałek fileta z ulubionej ryby mosrskiej ( ja użyłam suma afrykańskiego ) myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kładziemy rybę na folii aluminiowej, robimy zakładkę z brzegów, żeby nie wyciekał sos spod ryby w trakcie pieczenia. Rybę skrapiamy wyciśniętym sokiem z ćwiartki cytryny. Następnie rybę posypyjemy szczyptą warzywka, świeżo zmielonym różowym pieprzem i startą skórką z cytryny. Rybę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut. Tymczasem zagotowujemy wodę ze szczyptą soli i wrzucamy porcję ryżu. Dodajemy do niego kurkumę, która nada mu przyjemną żółtą barwę. Ugotowany ryż odcedzamy i przekładamy na talerz. Przygotowujemy naszą ulubioną sórówkę i wykładamy obok ryżu. Dodajemy upieczoną rybę i podlewamy wszystko łyżką sosu spod pieczenia.