nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nadaje się nie tylko na świąteczny stół

Ryba po grecku

Składniki:

Ryba po grecku

 

  • 2 filety rybne (użyłam świeżych filetów z dorsza)
  • sól, pieprz, mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia

 

  • 4 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • kawałek selera
  • 2-3 cebule
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • 2 ziela ang.
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz, cukier
  • 1 szkl. wody
  • kilka łyżek oleju

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
1. Filety opłukujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 2. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w piórka i na małej patelni szklimy. 3. W woku rozgrzewamy olej i przesmażamy startą włoszczyznę. Następnie dodajemy liście i ziele angielskie, zeszkloną cebulę, solimy i pieprzymy, podlewamy wodą. Dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną, a woda odparuje. 4. Do warzyw dodajemy przecier dokładnie łączymy. Całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. 5. W naczyniu układamy warstwami na przemian warzywa z rybą, u góry mają być warzywa. Podajemy na zimno lub ciepło, najlepiej na drugi dzień.