Sposób przygotowania:
Ryba po grecku
1. Filety opłukujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 2. Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w piórka i na małej patelni szklimy. 3. W woku rozgrzewamy olej i przesmażamy startą włoszczyznę. Następnie dodajemy liście i ziele angielskie, zeszkloną cebulę, solimy i pieprzymy, podlewamy wodą. Dusimy, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną, a woda odparuje. 4. Do warzyw dodajemy przecier dokładnie łączymy. Całość doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. 5. W naczyniu układamy warstwami na przemian warzywa z rybą, u góry mają być warzywa. Podajemy na zimno lub ciepło, najlepiej na drugi dzień.