Ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Filety oczyścić, usunąć resztę ości, pokroić na kawałki na 1 spory kęs. Na tarce o grubych okach zetrzeć obrane marchewki. Cebulę

Ryba po grecku

Składniki:

Ryba po grecku

 

  • 1 kg filetów z białej ryby – świeżego dorsza, makreli, mintaja itp.
  • 2 cebule
  • 8 - 10 marchewek
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 1 listek laurowy
  • 3-4 ziarnka ziela angielskiego
  • ½ szklanki bulionu
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 4 łyżki oleju
  • Sól, pieprz, pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
Filety oczyścić, usunąć resztę ości, pokroić na kawałki na 1 spory kęs. Na tarce o grubych okach zetrzeć obrane marchewki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Rybę popieprzoną i posoloną obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanych 2 łyżkach oleju aż się zrumieni. Wyjęte z patelni kawałki ryby odsączyć na papierze lub ręczniku papierowym. Na drugiej patelni rozgrzać pozostały olej i przesmażyć na nim cebulę, następnie dodać listek laurowy, ziele angielskie, startą marchewkę i dusić w małej ilości bulionu do miękkości. Gdy zmięknie dodać 3 łyżki koncentratu spożywczego, dodać sól, pieprz i słodką czerwoną paprykę. Na półmisku ułożyć warstwami rybę, na niej grubą warstwę marchwi, znowu rybę i znowu marchew. Wstawić do lodówki na całą noc. Przed podaniem wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Jeść na zimno z pieczywem.