migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Moje ulubione danie wiglilijne

Ryba po grecku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba po grecku

 

  • 700 g filetów z morszczuka
  • 5 dużych marchewek
  • 1 pietruszka
  • 1 duży seler
  • 2 cebule
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • sól morska z pieprzem
  • 400 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pół szklanki wody
  • olej do smażenia
  • mąka do panierowania ryb
  • majeranek do oprószenia ryb
  • 2-3 jajka

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
Filety ryby pokroić na małe kawałki, oprószyć majerankiem. Potem panierować w roztrzepanych jajkach i mące, usmażyć na oleju na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Następnie dodać starte warzywa i wszystko razem chwilę smażyć. Podlać wodą, dodać przyprawy: tymianek, słodką paprykę i imbir, doprawić do smaku solą z pieprzem. Wszystko razem dusić, od czasu do czasu mieszając. Gdy woda odparuje dodać przecier i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszać i jeszcze chwile dusić aby składniki się połączyły. Do naczynia (u mnie żarooporne owalne) przełożyć połowę warzyw. Na warzywach ułożyć kawałki usmażonej ryby, przykryć pozostałymi warzywami. Można jeść od razu na ciepło ale najlepiej smakuje na drugi dzień na zimno , gdy smaki się przegryzą.
Ryba po grecku
Etap 1 Filety ryby pokroić na małe kawałki, oprószyć majerankiem.
Ryba po grecku
Etap 2 Rybę zapanierować w roztrzepnym jajku i mace, usmażyć na złoty kolor
Ryba po grecku
Etap 3 Warzywa przesmażyć na oleju ,potem doac przyprawy oraz koncentrat i przecier pomidorowy
Ryba po grecku
Etap 4Do naczynia przełożyć połowę warzyw. Na warzywach ułożyć kawałki usmażonej ryby, przykryć pozostałymi warzywami.