joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przepyszna rybka z warzywami, doskonała na Wigilię i inne okazje .

Ryba po grecku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryba po grecku

 

  • 3 duże filety tilapii
  • 4 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • olej
  • jajko, mąka i bułka tarta do panierowania

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
Warzywa umyć i obrać. Pora pokroić w talarki, reszte zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W rondlu o grubym dnie przesmażyć warzywa, dodać koncentrat i pół szklanki wody. Dusić do miękkości przez ok 20 minut.

Rybę umyć, osuszyć i przyprawic sola i pieprzem. Pokroić na 3 kawałki i panierować. Smażyć na rumiano. Usmażone i odsączone z nadmiaru tłuszczu filety ułożyć na półmisku i przykryć warzywami. Wyrównać i udekorować. Odstawić w chłodne miejsce.
Ryba po grecku
Por, marchew, selera i pietruszkę podsmazyc na oleju
Ryba po grecku
Do podsmażonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy
Ryba po grecku
Ryby opanierować i smażyc na rozgrzanym oleju