lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Rybka po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 9

W tym roku rybki robię przed sama Wigilią. Po grecku dzień wcześniej by rybka przeszła farszem i przyprawami.

Rybka po grecku  Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Rybka po grecku

Składniki:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Rybka po grecku

Wykonanie:

Marchew myje obieram i ścieram na tarce na średnich oczkach.Przekładam do garnka i dodaje ziele angielskie, listek laurowy,sól,pieprz i podsmażam.

Ścieram na tarce obraną pietruszkę i obrany seler,dodaje do marchewki nadal podsmażam.Dolewam 300 ml wywaru z rosołu.

W trakcie duszenia smakuje czy farsz już ma smak taki jaki chciałam.Na końcu dodaje koncentrat pomidorowy porcjami, czasami 200 g jest za dużo.

Mirune myję osuszam ręcznikiem papierowym, skrapiam z sokiem z cytryny( wycisnęłam z ok z 2 cytryn i skrapiałam rybę). Rybę panieruje w mące i smażę na rozgrzanym oleju w trakcie posypuje sola i pieprzem.

Do naczynia głębszego wkładam warstwę farszu i na to ryba,przykrywam farszem i zamykam. Ryba musi przejść farszem być wilgotna i smaczna.

Ryba po grecku 2015
Do garnka wkładamy startą marchew na średnich oczkach .
Ryba po grecku 2015
Dodajemy startą piatruszkę, seler oraz natke pietruszki drobno pokrojoną.
Ryba po grecku 2015
Dodaje listek laurowy,m ziele angielskie,sól,pieprz kurkumę.
Ryba po grecku 2015
Na końcu dodaje wywar z rosołu i przecier pomidorowy.
Ryba po grecku 2015
Wkładam pierwszą warstwę farszu warzywnego.
Ryba po grecku 2015
Kładę usmażoną rybkę na farsz i przykrywam farszem