Sposób przygotowania:
Ryba po grecku bardziej orientalnie
z sosu sojowego, curry, miodu, 1 łyż.imbiru, 3 łyżek oliwy ,soli i pierzu przygotowujemy marynatę, do której wkładamy rozmrożone, bez skóry filety z dorsza. Odstawiamy na minimum 0,5 godz. Po tym czasie rybę można upiec, ugotować na parze lub usmażyć (ja przygotowałam na parze).Na patelni roztopić masło, dodać oliwę i wrzucamy, imbir i cebulę, podsmażamy 3-5 minut. Następnie dodajemy paprykę i dalej przesmażamy 3 minuty, następnie wrzucamy czosnek i drobno posiekanego pora, doprawiamy solą i pieprze i całość dusimy kilka minut. Po paru minutach podlać warzywa odrobiną wody, dodajemy marchew i dalej dusimy do miękkości. Pod koniec doprawiamy solą,pieprzem, papryką i chilli, wymieszać. Dodać passatę i dusić jeszcze 5 minut. Na dno naczynia kładziemy rybę, następnie przekładamy zawartość patelni. Naczynie wkładamy na min. 2 godz. do lodówki aby wszystko się przegryzło. Smacznego :)