ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Ryba po grecku bardziej orientalnie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ryba po grecku ,bardzo smaczna,polecam :)

Ryba po grecku bardziej orientalnie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba po grecku bardziej orientalnie

 

  • ok. 300-400 g filetów z dorsza
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka tartego imbiru do marynaty
  • 5 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach
  • 1/2 świeżej czerwonej papryki, startej na tarce o dużych oczkach
  • 300 g marchwi startej na dużych oczkach
  • 1 por
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • czerwona słodka papryka mielona
  • odrobina chilli
  • sol, pieprz

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku bardziej orientalnie
z sosu sojowego, curry, miodu, 1 łyż.imbiru, 3 łyżek oliwy ,soli i pierzu przygotowujemy marynatę, do której wkładamy rozmrożone, bez skóry filety z dorsza. Odstawiamy na minimum 0,5 godz. Po tym czasie rybę można upiec, ugotować na parze lub usmażyć (ja przygotowałam na parze).Na patelni roztopić masło, dodać oliwę i wrzucamy, imbir i cebulę, podsmażamy 3-5 minut. Następnie dodajemy paprykę i dalej przesmażamy 3 minuty, następnie wrzucamy czosnek i drobno posiekanego pora, doprawiamy solą i pieprze i całość dusimy kilka minut. Po paru minutach podlać warzywa odrobiną wody, dodajemy marchew i dalej dusimy do miękkości. Pod koniec doprawiamy solą,pieprzem, papryką i chilli, wymieszać. Dodać passatę i dusić jeszcze 5 minut. Na dno naczynia kładziemy rybę, następnie przekładamy zawartość patelni. Naczynie wkładamy na min. 2 godz. do lodówki aby wszystko się przegryzło. Smacznego :)
Ryba po grecku bardziej orientalnie
gotowego dorsza układamy na dnie naczynia
Ryba po grecku bardziej orientalnie
wszywstkie warzywa przygotowujemy na dużej patelni
Ryba po grecku bardziej orientalnie
do ryby po grecku używamy gęstego przecieru
Ryba po grecku bardziej orientalnie
a tu wnętrze mojej ryby po grecku :):)