WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1711]

Ryba po grecku na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ryba po grecku czyli smażone filety rybne podane na zimno z duszonymi warzywami. U mnie tym razem z dodatkiem czosnku i ostrej papryki.

Ryba po grecku na ostro Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba po grecku na ostro

 

  • Ok. 600g filetów rybnych
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • Kawałek selera
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 papryczki chilli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 150g przecieru pomidorowego
  • Listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • Sól, pieprz do smaku
  • Przyprawa do ryb
  • Mąka pszenna do panierowania
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Szczypta ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku na ostro

ETAP 1:

Ryby posypać przyprawą do ryb i obtoczyć w mące. Usmażyć na oleju i wyłożyć na talerz przykryty ręcznikiem papierowym. Odstawić.

Cebule obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej w garnku. Dodać rozgnieciony czosnek. Zeszklić. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę i papryczkę chili drobno posiekana. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do cebuli i papryki. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Dodać listek i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Dodać przecier pomidorowy i zioła prowansalskie. Wymieszać i dusić jeszcze kilka razy.

Ryby podzielić na mniejsze kawałki i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na ryby wyłożyć warzywa.

Wystudzić i schłodzić w lodówce.

Ryba po grecku na ostro
Warzywa uduszone w garnku z przecierem pomidorowym
Ryba po grecku na ostro
Kawałki ryby ułożone na dnie naczynia żaroodpornego
Ryba po grecku na ostro
Filety rybne opanierowane i smażone na patelni
Ryba po grecku na ostro
Przecier pomidorowy dodany do duszacych się warzyw