Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Kotlety schabowe zapiekane z kapustą i mozzarellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotlety z dodatkiem kapusty pekińskiej, pieczarek i mozzarelli to świetny sposób na schabowego w nowej odsłonie.

Kotlety schabowe zapiekane z kapustą i mozzarellą

Składniki:

Kotlety schabowe zapiekane z kapustą i mozzarellą

 

Sposób przygotowania:

Kotlety schabowe zapiekane z kapustą i mozzarellą

ETAP 1:

Kotlety schabowe zapiekane z kapustą i mozzarellą
Cebulę, pieczarki i marchewkę poddusić na maśle

Na maśle zeszklić posiekaną cebulę. Dodać posiekane pieczarki i startą na tarce marchewkę, podsmażyć.

ETAP 2:

Kotlety schabowe zapiekane z kapustą i mozzarellą
Podsmażone warzywa z pieczarkami połączyć z kapustą

Wsypać posiekaną kapustę pekińską, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

ETAP 3:

Kotlety schabowe zapiekane z kapustą i mozzarellą
Ponierowane mięso zrumienić na złoty kolor

Umyte i osuszone kotlety rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, natrzeć zmiażdżonym czosnkiem. Oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w pokruszonych płatkach śniadaniowych. Zrumienić z obu stron na rozgrzanym smalcu.

ETAP 4:

Kotlety schabowe zapiekane z kapustą i mozzarellą
Przygotowane kotlety zapiekać w piekarniku

Rumiane kotleciki ułożyć na wyłożonej folią spożywczą blaszce, włożyć porcję nadzienia. Na wierzch położyć kilka plasterków mozzarelli. Włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i zapiekać około 5-10 minut.