Sposób przygotowania:
Ryba po japońsku 5
Filety pokroić na mniejsze części ( chyba że już kupimy gotowe "kwadraty"),skropić cytryną, natrzeć pieprzem cytrynowym ( nie czuć wtedy zapachu ryby) i solą. Wstawić do lodówki na ok. 1 godz. W tym czasie pokroić ogórki i paprykę w słupki. Kiedy ryba już się "przegryzie" obtaczamy w jajku, następnie mące kukurydzianej ( nie pali się na oleju) i smażymy na złoty kolor. Zalewa: Do garnka wlać 2 szklanki wody, dodać cały słoiczek koncentratu, 4 łyżki keczupu, 3 łyżki octu, szczypta soli, 3 łyżki cukru, 1 /2 szklanki oleju, 3 - 4 łyżki zalewy z papryki konserwowej. Całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 3 minuty. Usmażoną rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na to pokrojone wcześniej ogórki i paprykę, znowu rybę i warzywa aż do wykończenia składników. Zalać rybę z warzywami gorącym zalewą. Podawać na zimno,najlepiej na drugi dzień wtedy wszystko się super przegryzie.