Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ryba w cieście

  • 2
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mąkę przesiać, wsypać do miski, dodać olej, 1/2 szklanki ciepłej wody i żółtka,

Ryba w cieście

Składniki:

Ryba w cieście

 

  • 50 dag filetów z ryb morskich lub słodkowodnych

 

  • 4 łyżki smalcu

 

 

  • 2 jaja

 

  • 4-5 łyżek mąki sól

 

 

  • posiekana nać pietruszki

 

  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Ryba w cieście
Mąkę przesiać, wsypać do miski, dodać olej, 1/2 szklanki ciepłej wody i żółtka, wymieszać łyżką dre­wnianą (lub robotem zakładając trzepaczki do ubijania piany). Uważać, aby nie powstały grudki. Naczy­nie z ciastem przykryć, odstawić. Filety pokroić na kawałki długości ok. 5 cm, oprószyć je solą i pie­przem, posypać posiekaną nacią pietruszki, skropić sokiem z cytryny i łyżką oleju, pozostawić na 10-15 min. Z białek ubić pianę, wymieszać z ciastem. W przygotowanym cieście zanurzyć porcje ryby i naty­chmiast smażyć w tzw. głębokim tłuszczu, aby były równomiernie zrumienione. Usmażoną rybę ukła­dać na półmisku w piramidkę. Ozdobić listkami zie­lonej sałaty.


Ela z Bytomia

Tagi:

ryba ryby