Sposób przygotowania:
Ryba w cieście
Mąkę przesiać, wsypać do miski, dodać olej, 1/2 szklanki ciepłej wody i żółtka, wymieszać łyżką drewnianą (lub robotem zakładając trzepaczki do ubijania piany). Uważać, aby nie powstały grudki. Naczynie z ciastem przykryć, odstawić. Filety pokroić na kawałki długości ok. 5 cm, oprószyć je solą i pieprzem, posypać posiekaną nacią pietruszki, skropić sokiem z cytryny i łyżką oleju, pozostawić na 10-15 min. Z białek ubić pianę, wymieszać z ciastem. W przygotowanym cieście zanurzyć porcje ryby i natychmiast smażyć w tzw. głębokim tłuszczu, aby były równomiernie zrumienione. Usmażoną rybę układać na półmisku w piramidkę. Ozdobić listkami zielonej sałaty.
Ela z Bytomia
Ela z Bytomia
Gość
basik