gosiczek821

gosiczek821

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Ryba w mleku moczona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepis dostałam od pewnego kucharza,który gotuje nieziemsko wspaniale,obecnie ma 80 lat a i tak jego potrawy są wyśmienite.

Ryba w mleku moczona Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ryba w mleku moczona

 

  • 1-2 ryby,rodzaj wedle uznania ja zawsze robię z karmazyna
  • mleko tyle by zakryło całą rybę
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 1/2 cytryny
  • 1 cebula

Sposób przygotowania:

Ryba w mleku moczona

Rybę czyścimy odcinając głowę,następnie wkładamy ją na 24 godziny do mleka.Po tej czynności rybę skrapiamy cytryną i odstawiamy na 4 godziny.Następnie solimy pieprzymy i posypujemy sporo tymiankiem,myślę że jak tymianek byłby świeży to jeszcze lepiej.Na blasze do pieczenia układamy rybę polewamy troszkę oliwą,i posypujemy pokrojoną w grube plastry cebulą.Zapiekamy 45 minut,w 200 st.Pierwsze 20 min.pod folią aluminiową.potem odkrywamy by ryba się zarumieniła


Przeczytaj artukuł o jedzeniu ryb przez dzieci >>>

Ryba w mleku moczona
Ryba zaraz po upieczeniu,niebo w gębie,a roboty tyle co nic