Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Karmazyn zapiekany z brokułami i kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Postanowiłem przyrządzić rybę w piekarniku z warzywami, smakuje wyśmienicie - przepis nie jest skomplikowany i wykonanie nie jest pracochłonne.

Karmazyn zapiekany z brokułami i kalafiorem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Karmazyn zapiekany z brokułami i kalafiorem

 

  • 800 g. filetów z ryby morskiej (karmazyn)
  • tłuszcz do smażenia (masło z margaryną)
  • 500 g. kalafiora
  • 500 g. brokułów
  • przyprawy: sól / pieprz

 

  • SKŁADNIKI NA SOS
  • 200 g. żółtego sera (starty)
  • 150 g. kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 1 pęczek koperku
  • przyprawy: sól / pieprz

 

Sposób przygotowania:

Karmazyn zapiekany z brokułami i kalafiorem
► Kalafior i brokuły obrać z liści, umyć i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzić i podzielić na małe różyczki (moje były trochę za duże). ► Filety rybne posolić, obtoczyć w mące i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, dookoła i między rybę ułożyć różyczki kalafiora i brokuły. ► SOS : starty ser wymieszać ze śmietaną, jajkami, posiekanym koperkiem i przyprawić solą i pieprzem. ► Piekarnik nagrzać do 200C. Sosem polać kalafior, brokuły i rybę, naczynie żaroodporne z zawartością włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut / Termoobieg /.
Karmazyn zapiekany z brokułami i kalafiorem
Ser wymieszać ze śmietaną - jajkami - koperkiem i przyprawić - powstałym sosem polać rybę i warzywa.
Karmazyn zapiekany z brokułami i kalafiorem
Rybę podsmażyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego - dookoła i między rybę ułożyć różyczki kalafiora i brokuły.
Karmazyn zapiekany z brokułami i kalafiorem
Filety rybne umyć i osuszyć - kalafior i brokuły obrać z liści - umyć i podzielić na małe różyczki.