Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ryba w panierce sezamowej

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bardzo smaczna panierka, mozna zrumienic na zloty kolor lub usmazyc na mniejszym ogniu, aby uzyskac jasniejsza barwe.

Ryba w panierce sezamowej

Składniki:

Ryba w panierce sezamowej

 

  • ok 200g filetów z ryby morskiej,
  • 1 lyzka maki ziemniaczanej,
  • 3 lyzki maki pszennej,
  • 1 jajo,
  • 2 krople octu,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 50g ziaren sezamu,
  • sok z cytryny (niekoniecznie),
  • olej, do glebokiego smazenia.

Sposób przygotowania:

Ryba w panierce sezamowej
Rybe oplukac, pokroic na mniejsze porcje i skropic sokiem z cytryny, nastepnie posolic i odstawic na pól godziny. Maki wymieszac i dodac do nich roztrzeoane jajo, wode, ocet, polaczyc z sezamem i dokladnie wymieszac, po czym dostawic na ok 20 min, sezam lekko specznieje. Rozgrzac olej na patelni, kawalki ryby dokladnie moczyc w ciescie, po czym klasc na rozgrzany olej i smazyc po kilka minut kazda ze stron. Po wyjeciu, ulozyc na papierowym reczniku, by odsaczyc nadmiar tluszczu. Znakomite z ziemniakami i warzywami.

Tagi:

ryba ryby mak