Sposób przygotowania:
Ryba w pikantnym sosie wg Reniz
Ryby oczyścić, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i przyprawą do ryb. Włożyć do lodówki na około 30 minut. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, następnie dodać drobno pokrojone papryczki. Chwile razem podsmażyć a następnie przełożyć do rondelka i wlać szklankę gorącej wody. Gotować pod przykryciem około 15 minut, wsypać pokrojoną natkę z pietruszki, przyprawić do smaku solą. Sos można zagęścić 1 łyżeczką mąki wymieszanej z odrobiną zimnej wody. Na patelni rozgrzać olej i smażyć z obu stron na złoty kolor panierowane w mące ryby. Usmażoną rybę ułożyć na półmisku, polać pikantnym sosem. Podawać z ziemniakami i surówką.