ooleskaa

ooleskaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 43]

Ryba w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie idealne na zimno z pieczywem lub na ciepło z ryżem.

Ryba w pomidorach

Składniki:

Ryba w pomidorach

 

  • 3-4 filety z mintaja (dorsza)
  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, por, seler)
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • vegeta, pieprz, cukier.

Sposób przygotowania:

Ryba w pomidorach
Włoszczyznę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (można użyć również gotowej, mrożonej włoszczyzny). Wkładamy włoszczyznę do rondelka i dusimy ją w małej ilości wody przez około 10-15 minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem (zamiast soli można użyć vegety). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na niej filety rybne. Gdy zarumienią się dodajemy je do warzyw i dusimy przez około 5-20 minut. Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami. Danie można również robić w innej wersji. Rybę panierujemy w jajku i w bułce tartej (jak kotlety) i smażymy na oleju. Usmażoną rybę wykładamy na talerz i polewamy powstałym wcześniej sosem pomidorowym.