Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ryba w sosie cytrynowym

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Do szerokiego, płaskiego rondla włożyć warzywa, posypać solą i pieprzem, zalać

Ryba w sosie cytrynowym

Składniki:

Ryba w sosie cytrynowym

 

  • 3 cebule pokrajane na plasterki
  • 2 marchewki pokrajane na talarki
  • mały kawałek selera pokrajany na paski
  • 3 szkl wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 6 dzwonek szczupaka lub karpia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Ryba w sosie cytrynowym
Do szerokiego, płaskiego rondla włożyć warzywa, posypać solą i pieprzem, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia. Włożyć rybę, gotować pół godziny pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Rybę ostrożnie przełożyć na gorący półmisek, wywar przecedzić. Żółtka roztrzepać z sokiem z cytryny, ciągle mieszając wlewać wywar. Postawić na mały ogień, podgrzewać do zgęstnienia ciągle mieszając, nie dopuścić do zagotowania. Sosem zalać rybę na półmisku, posypać zieloną pietruszką. Podawać natychmiast z ziemniakami z woy i zielonym groszkiem