Sposób przygotowania:
Fasolka Jaś w sosie pomidorowym
Fasolę jasiek moczyć w wodzie cała noc, rano wodę wylać, do szybkowara wsypać fasolkę, wlać 1 litr wody, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową i po zasyczeniu pary gotować fasolkę 35 minut.
Mocno dojrzałe pomidory umyć, usunąć tylko gniazdka nasienne i razem ze skórką pokroić i pałką blendera dobrze zmiksować.
Drobno pokrojoną cebulę, czosnek posypaną cukrem na gorącym oleju podsmażyć na złocisto, wlać zmiksowane pomidory, wsypać przyprawę do dań z fasoli i mieszać do zagotowania pomidorów.
Do sosu wlać z szybkowaru ugotowaną fasolkę, do smaku dodać soli, pieprzu mielonego.
Mocno dojrzałe pomidory umyć, usunąć tylko gniazdka nasienne i razem ze skórką pokroić i pałką blendera dobrze zmiksować.
Drobno pokrojoną cebulę, czosnek posypaną cukrem na gorącym oleju podsmażyć na złocisto, wlać zmiksowane pomidory, wsypać przyprawę do dań z fasoli i mieszać do zagotowania pomidorów.
Do sosu wlać z szybkowaru ugotowaną fasolkę, do smaku dodać soli, pieprzu mielonego.