ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Fasolka Jaś w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Fasolka jasiek jest bardzo często u nas gotowana w różnych wersjach smakowych, bardzo lubimy i do ziemniaków i do pieczywa.

Fasolka Jaś w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Fasolka Jaś w sosie pomidorowym

 

 

Sposób przygotowania:

Fasolka Jaś w sosie pomidorowym
Fasolę jasiek moczyć w wodzie cała noc, rano wodę wylać, do szybkowara wsypać fasolkę, wlać 1 litr wody, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową i po zasyczeniu pary gotować fasolkę 35 minut.

Mocno dojrzałe pomidory umyć, usunąć tylko gniazdka nasienne i razem ze skórką pokroić i pałką blendera dobrze zmiksować.

Drobno pokrojoną cebulę, czosnek posypaną cukrem na gorącym oleju podsmażyć na złocisto, wlać zmiksowane pomidory, wsypać przyprawę do dań z fasoli i mieszać do zagotowania pomidorów.

Do sosu wlać z szybkowaru ugotowaną fasolkę, do smaku dodać soli, pieprzu mielonego.
Fasolka jaś w sosie pomidorowym, prosta i smaczna
Pomidory najlepsze mocno dojrzałe, miękkie.
Fasolka jaś w sosie pomidorowym, prosta i smaczna
Cukier nadaje cebuli lepszego smaku i chrupkości.
Fasolka jaś w sosie pomidorowym, prosta i smaczna
W szybkowarze fasolka gotowana jest krócej niż tradycyjnie.