Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ryba w zalewie pomidorowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Filety rozmrozić, osolic i posypać pieprzem. Ułożyć na oleju (ok 2 łyżki) i

Ryba w zalewie pomidorowej

Składniki:

Ryba w zalewie pomidorowej

 

  • 60 dag niepanierowanych filetów z dorsza, karmazyna, makreli lub szczupaka
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • cukier
  • papryka
  • pieprz
  • kwasek cytrynowy do smaku

Sposób przygotowania:

Ryba w zalewie pomidorowej
Filety rozmrozić, osolic i posypać pieprzem. Ułożyć na oleju (ok 2 łyżki) i przełożyć do dość głębokiej salaterki. Cebulę pokrajac w drobną kostkę, podsmażyć bez rumienienia na reszcie oleju, a następnie dodać koncentrat pomidorowy, chwilę zasmażyć, zalać szklanka wody, zagotować. Przyprawić zalewę "na ostro" solą, pieprzem, papryką i kwaskiem cytrynowym. Gorącą zalać ułożoną w salaterce rybę i pozostawić do wystudzenia.