Agutia

Agutia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 32]

Ryba z curry

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne, tanie i szybkie :)

Ryba z curry

Składniki:

Ryba z curry

 

  • warzywa (marchew, brokuła, papryka, kukurydza, fasolka szparagowa, kalafior, itp...-nie muszą być wszystkie
  • 2 łyżki oleju
  • 2 filety z mintaja lub tołpygi (mrożone)
  • jajko
  • trochę bułki tartej
  • łyżka curry
  • ok. kubka jogurtu naturalnego
  • kostka rosołowa
  • sól, pieprz, ostra lub słodka papryka

Sposób przygotowania:

Ryba z curry
Najpierw warzywa gotuję-al dent, bez soli i wszystkie razem( nie gotuję papryki i kukurydzy). Następnie kroję w kostkę paprykę, smażę ją, do niej dodaje ugotowane, odcedzone warzywa, kukurydzę i smażę chwilę, posypuję odrobiną papryki. Następnie w garnku gotuję ok. 3/4 szkl. wody z kostką rosołową. Wcześniej rybę kroję w paseczki, obtaczam w jajku i bułce i smażę ja. Następnie przekładam rybę do patelni z warzywami. Zagotowaną wodę wlewam do patelni z warzywami i rybą, wszystko razem duszę ok. 10 min. W tym czasie do jogurtu dodaję curry. Gdy warzywa się uduszą, wyłączam ogień, delikatnie wlewam jogurt, mieszam i już :) Można doprawić do smaku no i koniecznie podawać z ryżem. Można dodać również pędy bambusa :)

Tagi:

jajko tarta jajka