oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Ryba z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Podawać z ziemniakami, ryżem i surówkami

Ryba z jabłkami

Składniki:

Ryba z jabłkami

 

  • 1 kg ryby
  • 5 szt jabłka kwaśne
  • sok z cytryny
  • 3 łyżeczki oleju
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • 10 dag śmietany
  • 1 łyżka posiekana zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Ryba z jabłkami
Przygotowaną i opłukaną rybę podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny i zostawić na 1/2 godziny. Jabłka umyte, obrane pokrajać na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne. naczynie ogniotrwałe posmarować olejem, ułożyć porcje ryby, przekładając jabłkami, dodać sól i cukier, dusić około 20 minut. Pod koniec duszenia dodać śmietanę.