Bożena1968

Bożena1968

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Ryba z.. kapustą w .kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Coś jak gołąbki, ale z rybą..

Ryba z.. kapustą w .kapuście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba z.. kapustą w .kapuście

 

  • 0,5 kg filetów z mintaja lub innej ryby morskiej
  • 1 kapusta
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Ryba z.. kapustą w .kapuście
Z kapusty zdjąć 12 zewnętrznych liści i gotować na wolnym ogniu około 6 minut, następnie wyjąć i osączyć.Pozostałą kapustę poszatkować zeszklić na maśle z dodatkiem skórki cytrynowej. Przyprawić do smaku.Rybę podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny.Ułożyć po 2 lub 3 liście kapusty [jeden na drugim] , łyżką nałożyć porcję kapusty, następnie warstwę ryby i znów warstwa kapusty.Zwinąć roladki , spiąć wykałaczkami.Włożyć do garnka i dusić około 15 minut pod przykryciem.Ja dodatkowo pod koniec duszenia dodałam sos do ryby.
Ryba z.. kapustą w .kapuście
Liście kapusty sparzone i gotowe do zawijania
Ryba z.. kapustą w .kapuście
Kapusta poszatkowana i podduszona ze skórką cytynową
Ryba z.. kapustą w .kapuście
Układanie ryby i kapusty w liście kapusty
Ryba z.. kapustą w .kapuście
Gotowe spięte wykałaczkami roladki - tylko poddusić i jeśc..

Tagi:

ryba ryby kapusta