Sposób przygotowania:
Ryba z sosem śmietanowo- grzybowym
Grzyby moczyć przez noc (albo chociaż przez kilka godzin), ugotować w osolonej wodzie z moczenia (wlać około 500 ml płynu). Garnka nie należy przykrywać, żeby wywar był esencjonalny. Ostudzone grzyby pokroić w paseczki, a wywar doprawić pieprzem. Rybę oczyścić z łusek, podzielić na dzwonka, dokładnie umyć i posolić. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż ryba będzie prawie dosmażona i lekko rumiana. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić wywarem grzybowym. Z wierzchu posypać paseczkami grzybów, polać gęstą śmietaną. Wstawić na 15 minut do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Podawać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Tak samo można przyrządzić inne ryby słodkowodne (lina, sandacza, szczupaka lub węgorza).