wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Ryba zapiekana z kalafiorem i serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Ta rybę robiłam już tyle razy, ze nie jestem w stanie zliczyć. Za każdym razem smakuje bardziej...:)POLECAM!

Ryba zapiekana z kalafiorem i serem

Składniki:

Ryba zapiekana z kalafiorem i serem

 

  • 400 g filetów z dorsza lub łupacza;
  • 500 g kalafiora mrożonego;
  • 300 ml półtłustego mleka;
  • 150 g startego sera żółtego;
  • 15-20 g maki;
  • szklanka bułki tartej
  • 200 g masła
  • świeże lub suszone zioła.
  • pieprz i szczypta soli do smaku

Sposób przygotowania:

Ryba zapiekana z kalafiorem i serem
Nagrzac piekarnik do 160-180 stopni. Naczynie zaroodporne wysmarowac maslem. Mrozone filety rybne namoczyc w goracym mleku przez ok. 3-5 minut. Ugotowac delikatnie kalafiora, wyjac z wody, lekko ostudzic. Rybe po namoczeniu osuszyc i przelozyc do naczynia zaroodpornego. Na wierzch ryby polozyc kalafiora podzielonego na drobniejsze rozyczki. Maslo rozpuscic na patelni, dodac make, i mleko, w ktorym moczyla sie ryba, dokladnie wymieszac. Kiedy wszystkie skladniki sie polacza na koncu dodac starty zolty ser, pieprz, ziola, sol. Wymieszac dokladnie. Tak przygotowana masa zalac rybe i kalafiora. Posypac dodatkowo serem zoltym i bulka tarta. Zapiekac w piekarniku przez ok.20 minut.