SUPERPRZEPIS

Ryba ze szpinakiem i smażonymi talarkami

  • 1
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Ryba ze szpinakiem i smażonymi talarkami

Soczysta rybka na soczystym szpinaku z ziemniakami.

Składniki:

Ryba ze szpinakiem i smażonymi talarkami

 

  • filet rybny ( np. miruna ) - 2 szt
  • ziemniaki - 300 g
  • szpinak świeży lub mrożony - ok.200 g
  • bulion drobiowy - 250 ml
  • śmietana słodka 18% - 40 ml
  • olej - ok. 100 ml
  • czosnek granulowany - 1 szczypta
  • sól - 1 łyżeczka
  • przyprawa do ryb - 1 łyżeczka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ryba ze szpinakiem i smażonymi talarkami
Filety rybne oczyszczamy i posypujemy przyprawą d ryb ( z każdej strony ). Odstawiamy na ok. 30 minut. Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Układamy filety i każdy smarujemy odrobiną oleju. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na ok. 200 C na 20-25 minut. Na patelnię wlewamy 4 łyżki oleju , wrzucamy obrane i pokrojone w plasterki ziemniaki. Smażymy ok. 10 minut , od czasu do czasu mieszając. Wlewamy bulion. Dodajemy czosnek i szpinak. Dusimy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą. Wyciągamy na talerze. Przykrywamy upieczoną rybką. Zajadamy!