Sposób przygotowania:
Rybny pieróg
Przygotowanie:
Do podgrzanego mleka dodajemy drożdże,żółtka,cukier i sól,dokładnie mieszamy.Następnie wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto.Na końcu wlewamy rozpuszczoną ciepłą margarynę i jeszcze raz starannie wyrabiamy.Co jakiś czas uciskamy ciasto rękami.
Gdy już wyrośnie,za pomocą wałka robimy okrągły placek.Na jego środku układamy surową oczyszczoną ze skóry i ości rybę według naszego smaku przyprawioną solą,pieprzem,ziołami i natką pietruszki.Następnie ciasto zlepiamy bardzo dokładnie i układamy pieróg "szwem" do dołu na wysmarowanej tłuszczem brytfanki.Smarujemy go jajkiem i pieczemy w piekarniku w temp.220-250s.c,aż uzyska złoty kolor.
Do podgrzanego mleka dodajemy drożdże,żółtka,cukier i sól,dokładnie mieszamy.Następnie wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto.Na końcu wlewamy rozpuszczoną ciepłą margarynę i jeszcze raz starannie wyrabiamy.Co jakiś czas uciskamy ciasto rękami.
Gdy już wyrośnie,za pomocą wałka robimy okrągły placek.Na jego środku układamy surową oczyszczoną ze skóry i ości rybę według naszego smaku przyprawioną solą,pieprzem,ziołami i natką pietruszki.Następnie ciasto zlepiamy bardzo dokładnie i układamy pieróg "szwem" do dołu na wysmarowanej tłuszczem brytfanki.Smarujemy go jajkiem i pieczemy w piekarniku w temp.220-250s.c,aż uzyska złoty kolor.