LuKaSz4761

LuKaSz4761

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 344]

Ryby pieczone z ziołami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smażone ryby są dobre raz na jakiś czas przyprawione ziołami są bardzo smaczne

Ryby pieczone z ziołami

Składniki:

Ryby pieczone z ziołami

 

  • 2 kg ryb ( 3 duże lub kilka małych)

 

  • zioła bazylia i szałwia (świeże)
  • lub oregano
  • 2 Łyżki oliwy
  • 2 łyżki margaryny
  • no i sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ryby pieczone z ziołami
no to zaczynamy od ryb wypatroszyć

oczyścić z łusek , wyciąć skrzela i opłukać w zimnej wodzie

potem osuszyć ryby posolić wewnątrz

potem posypać grubo mielonym pieprzem

do wnętrza ryby włożyć listki ziół (ilość jak kto lubi)
a to co pozostanie drobniutko pokroić

przed pieczeniem rybę nasmarować ( można za pomocą pędzelka )ryby z roztopioną margaryną wymieszaną oliwą i posypać ziołami

Kratki lub pręty rusztu nasmarować olejem (najlepiej tak by były tłuste)
na ruszt wkładamy ryby i smażymy je nad żarem
i piec około 15 / 20 minut

i gotowe ;)

ryby można smażyć różne tym samym sposobem np.
karpie , szczupaki,flądry, pstrągi itp.

Tagi:

ryba ryby zioła