Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ryby w cieście - fritto misto di mare

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Do przesianej mąki z solą dodać olej, po troszeczku dolać 250 g letniej wody i zarobić

Ryby w cieście - fritto misto di mare

Składniki:

Ryby w cieście - fritto misto di mare

 

  • 600 g ryby
  • 180 g mąki
  • 4-5 łyżek oleju
  • 2 jajka
  • sól

Sposób przygotowania:

Ryby w cieście - fritto misto di mare
Do przesianej mąki z solą dodać olej, po troszeczku dolać 250 g letniej wody i zarobić gładkie ciasto bez grudek i klusek. Pozostawić na ok 2 godz w chłodnym miejscu. Gdy przyjdzie czas na smażenie dodać 1 żółtko i sztywną pianę z 2 białek, wymieszać. Maczać kawałki ryby i smażyć na oleju.
Podawać z zieloną sałatą, sosem pomidorowym i cytryną w ćwiartkach.