reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Książka Kucharska: Sposób na rydza

Rydze marynowane

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ulubione grzyby mojego M- można je wykorzystać jako zakąskę, położyć na kanapki czy dodać do sałatki.

Rydze marynowane

Składniki:

Rydze marynowane

 

  • 700g młodych rydzów

 

 

 

 

 

  • Zalewa:

 

  • 3 szklanki wody

 

  • 1/2 szklanki octu

 

 

  • 1łyżeczka cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Rydze marynowane
Grzyby dokładnie trzykrotnie płuczemy. Odcedzamy i wkładamy do wrzątku. Gotujemy 15 minut Składniki zalewy zagotowujemy i lekko studzimy. Ugotowane grzyby rozkładamy do 5 słoików o pojemności 330ml , dodajemy przyprawy- 1 ziele angielskie, 4 ziarenka pieprzu, kawałek liścia laurowego i po 1/3 łyżeczki na słoik. Wlewamy zalewę, zakręcamy słoje i pasteryzujemy 20 minut od zagotowania.

Tagi:

rydze grzyby