mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Ryż basmati z sosem warzywnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Egzotyczny prawdziwie azjatycki smak

Ryż basmati z sosem warzywnym

Składniki:

Ryż basmati z sosem warzywnym

 

  • 250g ryżu basmati
  • sól
  • 300g kalafiora
  • 300g brokuła
  • 2łyżki oleju
  • 200g mrożonego groszku
  • 1słoik gotowego sosu tajskiego
  • 1łyżka wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Ryż basmati z sosem warzywnym
Ryż ugotować w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Kalafior i brokuły oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa, podsmażyć. Podlać małą ilością wody, przykryć i dusić na małym ogniu przez 7minut. Dodać groszek, wymieszać i dusić jeszcze 5minut. Do warzyw dodać sos tajski, podgrzać, od czasu do czasu mieszając. Ryż ułożyć na talerzach, polać sosem, posypać wiórkami kokosowymi.

Tagi:

ryż sosy