rozaczerwona30

rozaczerwona30

Szef Kuchni
[Przepisów: 100]

Ryż duszony na kostkach rosołowych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

U mnie wszyscy lubią taki duszony ryż do warzyw albo kurczaka

Ryż duszony na kostkach rosołowych

Składniki:

Ryż duszony na kostkach rosołowych

 

  • 2 woreczki ryżu ( 20 dag )
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 kostka rosołowa drobiowa albo warzywna
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 4 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 2,5 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Ryż duszony na kostkach rosołowych
W garnku rozgrzać olej z masłem. Wsypać ryż i smażyć mieszając . Zalać wodą i dodać kostkę bulionową . gotować pod przykryciem aż ryz wchłonie wodę - ok. 30 minut. Jak już jest gotowy wymieszać go z kukurydzą i natką . Zawinąć w koc i zostawić na pół godziny .
Można jeszcze wymieszać z ryżem trochę groszku konserwowego - ryż będzie bardziej kolorowy.

Tagi:

ryż