Sposób przygotowania:
Ryż marchewkowy na bulionie
W garnku o grubym dnie rozgrzać masło z olejem . Wsypać utartą marchew i smażyć mieszając kilka minut , aż marchewka się ,, zeszkli,,. Dodać ryż i smażyć razem tak by ziarna ryżu pokryły się tłuszczem. Zalać bulionem. Gotować na małym gazie pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę , będzie miękki i sypki. Odstawić na 15 minut ,, w piernaty,, tzn. zawinąć np. w koc.
edytaha
Babciagramolka
Ja tylko kręcę :) -- mam taką maszynkę do spiralek ( zobacz u mnie na blogu http://kuchniababcigramolki-buni.blogspot.com/2011/08/maszynka-do-rozyczek.html wkłada się kawałek marchewki lu innego warzywa ( korniszon , biała rzodkiew) i kręci- wychodzi cienka spiralka , którą trzeba tylko zwinąć :). Maszynkę kiedyś dostałam w prezencie jak kupowałam przed laty vacsy ( pojemniki)
edytaha