Donnna

Donnna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Ryż na bulionie warzywnym z groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekkie danie, zdrowe i przepyszne. Ryż jest aromatyczny, groszek słodkawy, kapary dodają charakteru.

Ryż na bulionie warzywnym z groszkiem

Składniki:

Ryż na bulionie warzywnym z groszkiem

 

Sposób przygotowania:

Ryż na bulionie warzywnym z groszkiem
Na wysokiej patelni bądź w rondelku szklimy cebulkę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy odsączony groszek i chwilkę [podsmażamy, teraz kapary posiekane. Po chwili dorzucamy ryż i mieszamy, następnie zalewamy bulionem tak, aby pokrył ziarenka ryżu. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy. Ryż musi ostatecznie wsiąknąć płyn. Wyłączamy grzanie, doprawiamy danie pieprzem - jesli to konieczne to także solimy. Do smaku można dodac oliwe z oliwek.