Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ryż na bulionie w zielone ,, piegi ,,

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jeszcze jedna propozycja na ryż podawany jako dodatek do drugich dań.

Ryż na bulionie w zielone ,, piegi ,,

Składniki:

Ryż na bulionie w zielone ,, piegi ,,

 

  • 20 dag suchego ryżu parabolicznego ( 2 woreczki )
  • 1 kostka bulionowa ( ja używam drobiową Bulionetkę Knorra )
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
  • 3 łyżki pokrojonych listków pietruszki
  • 1/2 szklanki łuskanych pestek dyni ( zielone )
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • skórka otarta z 1/4 cytryny

 

Sposób przygotowania:

Ryż na bulionie w zielone ,, piegi ,,
Ryż zalać 1,5 litrem wody .Dodać kostkę bulionową i gotować 25 minut. Odcedzić. W rondlu rozpuścić masło. Podsmażyc na nim mieszając natkę, bazylię i pestki dyni . Dorzucić ryż i kurkumę .Smażyć mieszając tak by ryż pokrył się masłem i dodatki równomiernie się w nim rozłożyły . Doprawić do smaku solą i otartą skórką z cytryny.

Tagi:

ryż dynia