Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Tymiankowy ryż na bulionie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nie pamiętam gdzie wpadł mi w oko pomysł na podobny ryż. Chyba chodziło o kuchnię francuską.

Tymiankowy ryż na bulionie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tymiankowy ryż na bulionie

 

  • 20 dag ryżu parabolicznego
  • 2 cebule cukrowe ( lub zwykłe białe)
  • 1/6 szklanki oberwanych i przesiekanych listków tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 3 szklanki bulionu drobiowego lub wywaru warzywnego jak kto woli

 

Sposób przygotowania:

Tymiankowy ryż na bulionie
Rozgrzać w garnku o grubym dnie olej z masłem. Wrzucić drobno pokrojone cebule i smażyć mieszając aż się zacznie lekko rumienić. Dodać usiekane listki tymianku . Zamieszać. Wsypać ryż i mieszając smażyć do lekkiego zeszklenia. Zalać gorącym bulionem i gotować na małym gazie aż ryż wchłonie cały płyn - trwa to ok. 20 minut. Po ugotowaniu gdy ryż jest już gotowy wymieszać by był sypki- najlepiejwidelcem .
Tymiankowy ryż na bulionie
Zeszklić na maśle z olejem drobno usiekaną cebulę z tymiankiem
Tymiankowy ryż na bulionie
Dosypać ryż i mieszając smażyć aż przestanie być szklisty
Tymiankowy ryż na bulionie
Zalać wywarem warzywnym lub bulionem i gotować na małym gazie aż płyn zostanie wchłonięty
Tymiankowy ryż na bulionie
Wymieszać ryż by zrobił się sypki - taki ryż nie potrzebuje w zasadzie sosu

Tagi:

ryż winogrona