SUPERPRZEPIS

Ryż na "bogato"

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9
Ryż na "bogato" Więcej zdjęć (5)

Ni to pilaw ni udawane risotto - takie coś z takim czymś czyli ryż duszony na bulionie z warzywami i skrzydełkami kurczaka.

Składniki:

Ryż na "bogato"

 

  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 1 torebka ryżu ( używam paraboliczny ) -10 dag
  • 1 marchewka
  • kawałek zielonej części pora
  • 1/2 szklanki konserwowej kukurydzy
  • 5 pieczarek średniej wielkości
  • 1 pomidor
  • 1/4 czerwonej papryki ( bez pestek i gniazda nasiennego )
  • 3 łyżki oleju
  • 1 kostka bulionu drobiowego ( Knorr )
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • garść natki pietruszki
  • 2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Ryż na "bogato"
Skrzydełka z kurczaka umyć , osuszyć , odciąć końcówki .Przeciąć każde na pół .Posypać pieprzem kolorowym grubo mielonym. W garnku lub woku rozgrzać olej . Włożyć mięso i obsmażyć rumieniąc . Pieczarki pokroić i dodać do skrzydełek - niech się również zrumienią .Obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ) marchewkę . Dołożyć do potrawy - podsmażyć mieszając . Tak samo postąpić z porem , a potem papryką tzn.: pokroić i wrzucić do garnka - podsmażyć . Na obsmażone skrzydełka i warzywa wsypać ryż - mieszając smażyć przez 5 minut . No i na koniec pokroić pomidory , odsączyć kukurydzę z zalewy i oba składniki dołożyć do garnka . Wlać 2 szklanki wody .Dodać kostkę bulionową i dusić na bardzo małym gazie ok.40 minut tak by skrzydełka były miękkie a ryż wchłonął całą wodę . Natkę pietruszki usiekać i wymieszać z potrawą . To są proporcje na 2 osoby ( z tego jedna mała ) - oczywiście ilość skrzydełek w potrawie można zwiększyć .
Ryż na "bogato"
Składniki zgromadzone w jednym miejscu żeby łatwiej się gotowało
Ryż na "bogato"
Natarte przyprawami skrzydełka obsmażyć na oleju na rumiano
Ryż na "bogato"
Dodać w kolejności warzywa i też je obsmażać - na końcu wsypać do podsmażenia ryż
Ryż na "bogato"
Zalać wodą