Sposób przygotowania:
Ryż na "bogato"
Skrzydełka z kurczaka umyć , osuszyć , odciąć końcówki .Przeciąć każde na pół .Posypać pieprzem kolorowym grubo mielonym. W garnku lub woku rozgrzać olej . Włożyć mięso i obsmażyć rumieniąc . Pieczarki pokroić i dodać do skrzydełek - niech się również zrumienią .Obrać i utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka ) marchewkę . Dołożyć do potrawy - podsmażyć mieszając . Tak samo postąpić z porem , a potem papryką tzn.: pokroić i wrzucić do garnka - podsmażyć . Na obsmażone skrzydełka i warzywa wsypać ryż - mieszając smażyć przez 5 minut . No i na koniec pokroić pomidory , odsączyć kukurydzę z zalewy i oba składniki dołożyć do garnka . Wlać 2 szklanki wody .Dodać kostkę bulionową i dusić na bardzo małym gazie ok.40 minut tak by skrzydełka były miękkie a ryż wchłonął całą wodę . Natkę pietruszki usiekać i wymieszać z potrawą . To są proporcje na 2 osoby ( z tego jedna mała ) - oczywiście ilość skrzydełek w potrawie można zwiększyć .
natalka1107@o2.pl
kołczu
pszczolkaanulka
Sebastian87