katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Ryż na ciepło z ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybki ryż ze sosem na ciepło.

Ryż na ciepło z ogórkiem

Składniki:

Ryż na ciepło z ogórkiem

 

  • kiełbasa 20-30 dag
  • ogórki konserwowe 7 sztuk
  • cebula 2 sztuki
  • pomidory 2 sztuki
  • koncentrat pomidorowy 1-2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • ryż ok. 3/4 szklanki

Sposób przygotowania:

Ryż na ciepło z ogórkiem
Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Pomidory myjemy i kroimy w dużą kostkę. Ogórki kroimy w plasterki. Mogą być też kiszone. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę,lekko przesmażamy. Dodajemy pomidory i razem dusimy. Dodajemy też ogórki i pokrojoną kiełbasę, można podlać wodą, przemieszać i dalej dusić. Gdy pomidory zmiękną dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, osączamy i mieszamy z przygotowanym sosem.