alicjab312

alicjab312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 200]

Ryż na deser

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzieci lubią taki ryż na słodko

Ryż na deser

Składniki:

Ryż na deser

 

  • 2 woreczki ryżu
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • aromat cytrynowy do ciasta
  • cukier do smaku
  • 3 żółtka

 

Sposób przygotowania:

Ryż na deser
Ryż wypłukać. Ugotować na mleku zmieszanym z wodą , masłem , cukrem waniliowym , szczyptą soli , cukrem i aromatem cytrynowym do smaku. Gotować na małym gazie aż ryż wciągnie całe mleko . Zmieszać żółtka z kilkoma łyżkami mleka i wlać do ryżu - dokładnie wymieszać i jeszcze podgrzać ryż .Zostawić przykryty i zawinięty w koc na 30 minut. Można potem podawać do niego troche konfitury.

Tagi:

ryż ciasto