Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Ryż na mleku z gruszką i płatkami migdałów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gęsty ryż gotowany na mleku, podany z kawałkami gruszek oraz płatkami migdałów. Jeśli ktoś woli bardziej płynną konsystencję, należy dodać więcej mleka.

Ryż na mleku z gruszką i płatkami migdałów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż na mleku z gruszką i płatkami migdałów

 

  • ryż 100 gram
  • mleko 150 ml
  • woda 150 ml
  • gruszka 1 szt
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • płatki migdałów 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Ryż na mleku z gruszką i płatkami migdałów
Do rondelka wlewamy mleko i wodę. Dodajemy ryż i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy cukier waniliowy, mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Zdejmujemy z palnika i zostawiamy pod przykryciem jeszcze na 5 minut.

Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Dodajemy do ryżu gruszkę i płatki migdałów, Mieszamy i od razu podajemy.
Ryż na mleku z gruszką i płatkami migdałów
Do rondelka wlewamy mleko i wodę. Dodajemy ryż i doprowadzamy do wrzenia.
Ryż na mleku z gruszką i płatkami migdałów
Dodajemy cukier waniliowy, mieszamy i gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
Ryż na mleku z gruszką i płatkami migdałów
Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę.
Ryż na mleku z gruszką i płatkami migdałów
Do ryżu dodajemy gruszkę oraz płatki migdałów.

Tagi:

ryż gruszki