Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ryż na mleku z truskawkami, kokosem i ciasteczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna i zdrowa propozycja na podwieczorek. Ryż z truskawkami to zawsze dobre połączenie. Do tego wiórki kokosowe i ciasteczka. Polecam.

Ryż na mleku z truskawkami, kokosem i ciasteczkami

Składniki:

Ryż na mleku z truskawkami, kokosem i ciasteczkami

Ryż:

Mus:

  • około 50 dag truskawek
  • cukier brzozowy do smaku ( u mnie jedna łyżka )

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe do posypania
  • 50 g ciasteczek zbożowych kokosowych lub innych ulubionych
  • listki melisy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ryż na mleku z truskawkami, kokosem i ciasteczkami
1. Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy zimnym mlekiem, dodajemy szczyptę soli i zagotowujemy. Następnie gotujemy 15 minut id zagotowania często mieszając. Gdy ryż zacznie gęstnieć mieszamy cały czas żeby się nie przypalił. Gotujemy na małym ogniu. Ugotowany ryż studzimy.

2. Mus truskawkowy: Truskawki myjemy, dokładnie usuwamy szypułki i miksujemy na gładki mus z cukrem brzozowym do smaku, cukru dodałam jedną łyżkę, miałam dość słodkie truskawki.

3. Składanie deseru: Do miseczek, szklaneczek lub pucharków nakładamy po porcji przestudzonego ryżu, nalewamy po porcji musu truskawkowego, ponownie po porcji ryżu i na koniec mus, deser posypujemy wiórkami kokosowymi według uznania i ciasteczkami. Dekorujemy listkami melisy.

4. Podanie: Deser jest gotowy do podania. Smacznego życzę.



Moje rady:

Z przepisu wychodzi 4 porcje.