kwiatkibratki

kwiatkibratki

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 922]

Ryż na słodko

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świetnie podaje się go ze słodkimi owocami

Ryż na słodko

Składniki:

Ryż na słodko

 

  • 1 laska wanilii
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 2 szklanki mleka 3,6%
  • pół szklanki
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Ryż na słodko
Natłuścić naczynie żaroodporne. Wsypać ryż i przeciętą laskę wanilii. Mleka wymieszać. Zalać ryż. Wsypać 4 łyżeczki cukru. Zakryć folią aluminiową. Piec w temp. 160 st. C przez 60 minut. Po czym wyjąc, usunąć folię, wymieszać ryż, piec w temp. 160 st. C przez 30 minut. Wyjąć, dodać 1 łyżkę cukru, posypać wiórkami masła, wstawić do piekarnika na 10 minut.