Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ryż paprykowy :

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Jeszcze jedna wersja ryżu . Doskonała do dań z kurczaka .

Ryż paprykowy :

Składniki:

Ryż paprykowy :

 

  • 10 dag ryżu parabolicznego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka drobno pokrojonej czerwonej papryki świeżej
  • 1 łyżka drobno pokrojonej żółtej papryki świeżej
  • 1 łyżka drobno pokrojonej papryki zielonej
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra ( lub 1 Bulionetka drobiowa Knorra )
  • 3 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Ryż paprykowy :
W rondlu rozgrzać oliwę z masłem . Wsypać paprykę i ryż i smażyć przez chwilę . Wymieszać . Wlać wodę i wrzucić kostkę bulionową . Dusić ryż mieszając od czasu do czasu aż całkowicie wchłonie wodę ( na średnim gazie – ma być miękki ).Garnek zawinąć w koc i zostawić na 30 minut by ryż był zupełnie sypki .